Wyśmienite drożdżówki z budyniem, jagodami i kruszonką.

Najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek robiłam!  Naprawdę polecam :)

Lista składników:

  • 450 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g)
  • 1 i 1/8 szklanki mleka 
  • 80 g cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g  roztopionego masła
  • 1  jajko, roztrzepane

Dodatkowo:

  • 300 g jagód świeżych lub mrożonych 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru

kruszonka:

  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru 
  • 40 g zimnego masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, roztopione masło na końcu. Wyrabiamy ciasto ręcznie, podsypując mąką. Ciasto drożdżowe wkładamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.  Po tym czasie dzielimy ciasto w zależności od tego, jak duże chcemy mieć drożdżówki.  Gotujemy budyń tak jak na opakowaniu. 

Drożdżówki formujemy i robimy w nich dołek, do którego dodamy łyżkę budyniu, jagody i zrobioną już kruszonkę. Odstawiamy je jeszcze na godzinę do ciepłego miejsca, aby troszkę jeszcze urosły.  Natępnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190* i pieczemy ok 25-30 minut.

                                                      Smacznego ;-)

d

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.